8 tips om je verhuizing goed voor te bereiden

Jaarlijks verhuizen veel mensen. Een deel daarvan vindt het prima of zelfs leuk, maar een heel groot deel krijgt al de zenuwen bij de gedachte aan het inpakken van dozen, het opzeggen of wijzigen van alle contracten en het opruimen van de zolder. En dat zijn nou juist de dingen die écht moeten gebeuren.

In deze blog geef ik je tips voor de voorbereiding van je verhuizing.

verhuizen

Tip 1 Maak een planning

Zonder planning, geen overzicht en een gebrek aan overzicht, zorgt voor stress.

Daarom is het belangrijk om een planning te maken. Schrijf op wat je wanneer moet doen en probeer je daar dan ook aan te houden. Als je je namelijk niet aan je planning houdt, moet je later heel veel dingen nog doen, waardoor je extra stress krijgt. Wees wel reëel, er zijn maar weinig mensen die 20 grote taken op 1 dag kunnen doen.

Vergeet ook je budgetplan niet, verhuizen kost altijd geld.

verhuizen

Tip 2 Verhuizen mag best leuk zijn.

Verhuizen mag ook heel erg leuk zijn, je gaat een nieuwe uitdaging aan, je zet een nieuwe stap in je leven. Ongeacht de omstandigheden: probeer er ook een béétje van te genieten.

verhuizen

Tip 3 Ruim op vóórdat je gaat inpakken.

Misschien een beetje voor de hand liggend, maar ruim op voordat je gaat inpakken. Dan hoef je dat straks in het nieuwe huis lekker niet meer te doen. Opruimen kost wel veel tijd (afhankelijk van hoeveel spullen je hebt natuurlijk en hoe goed je bent in afscheid nemen), begin daarom zo snel mogelijk met het opruimen van de zolder, de schuur, de garage. Heb je een koopwoning en moet je woning nog in de verkoop? Maak dan van de gelegenheid gebruik en ruim op voordat de fotograaf de woning komt fotograferen. Hoe crazy de woningmarkt ook is, het is nog steeds zo dat maar weinig mensen door de inrichting (troep, spullen) van bewoners heen kunnen kijken. Hoe minder spullen in het zicht staan, hoe groter het huis lijkt, wat weer beter is voor de verkoop.

En natuurlijk hoef je minder spullen mee te verhuizen als je eerst opgeruimd hebt. Wat ook weer tijd en dus geld scheelt als je je laat verhuizen door een verhuisbedrijf. Win-win-win-win-win.

verhuizen

Tip 4 Doneer je spullen.

Als er nog bruikbare spullen tussen zitten, kun je daar andere mensen heel blij mee maken. Mensen die weinig tot niets hebben, zijn heel creatief in het bedenken waar ze spullen voor kunnen gebruiken. Doe eens een oproep in de Vraag en aanbod groepen op Facebook. Het voelt goed om iets voor een ander te kunnen doen.

verhuizen

Tip 5 Focus op 1 ruimte.

Om te voorkomen dat het hele huis op z’n kop staat en je daardoor het overzicht kwijt raakt: focus op 1 ruimte. Probeer ook een paar uur achter elkaar vrij te maken, zodat je door kunt gaan tot het klaar is. Dit geldt trouwens ook voor het opruimen.

verhuizen

Tip 6 Gebruik verschillende kleuren stickers.

Ga je eerst nog verhuizen naar een tijdelijke woonruimte? Houd daar dan bij het inpakken ook al rekening mee. Werk bijvoorbeeld met verschillende kleuren stickers.

verhuizen

Tip 7 Zorg dat je op tijd bent met alle adreswijzigingen.

Hoe eerder hoe beter, soms moet je wachten totdat je verhuisd bent, maar in de meeste gevallen kun je direct al een wijziging doorgeven.

Je wilt natuurlijk wel direct al kunnen internetten in je nieuwe huis. Op de Supertoffe(l) Tiplijst (onderdeel van Het Supertoffe(l) Verhuiswerkboek), vind je een lijstje met instanties en bedrijven die in ieder geval een adreswijziging nodig hebben van je. De officiële instanties (zoals de Belastingdienst en DigiD) krijgen de wijziging door via de gemeente.

Bij de meeste internetproviders en mobiele providers kun je je nieuwe adres online doorgeven.

verhuizen

Tip 8 Maak foto’s van de meterstanden.

Maak een foto van de meterstanden voordat je de deur voor de allerlaatste keer dichttrekt. Zo krijg je nooit misverstanden met nieuwe bewoners of met de woningbouwvereniging. De meeste maatschappijen willen binnen 5 dagen na de sleuteloverdracht de meterstanden hebben ontvangen, zodat ze de afrekening kunnen opmaken.

Heb je zelf een leuke tip om te delen?

Mail hem dan aan me door!