Lees deze 6 tips als je je huis te koop gaat zetten!

Lees deze 6 tips als je je huis te koop gaat zetten!

Stel: je gaat je huis verkopen, want je bent toe aan iets nieuws. Wat de reden er ook van is, de eerste logische stap, is dat je contact op gaat nemen met een makelaar.

De makelaar komt bij je thuis om je wensen door te nemen. (wel of geen Funda advertentie, het courtage percentage, of je haast hebt of niet etc.) Ook wordt er een logische vraagprijs bepaald. Dat is niet alleen gebaseerd op de staat van de woning, maar ook op de te koop staande huizen in de buurt. Een makelaar heeft inzage in de gegevens van huizen, wat de verkoopprijs is geweest bijvoorbeeld, info die voor “gewone mensen” niet beschikbaar is.

 

De eerste indruk

Soms maakt een makelaar zelf foto’s van de woning, het zou ook kunnen dat er een fotograaf ingehuurd wordt. Wat heel belangrijk is om te weten, is dat de foto’s op Funda een eerste indruk geven van je woning. Dat betekent niet alleen dat alles er netjes en liefst ook opgeruimd uit moet zien, maar ook dat de foto’s de ruimte niet groter moeten laten lijken dan hij is. Bij een bezichtiging valt dat dan namelijk alsnog tegen. De bedoeling is dat mensen die de foto’s voor het eerst zien, meteen de positieve kanten van een huis te zien krijgen. De lichtinval, de ruimte en niet afgeleid worden door open kasten die volgestouwd zijn met rotzooi.

 

 

Ruim je zooi op!

Voor alleen de foto’s voor Funda heb je misschien geen zin of tijd om je hele huis op te gaan ruimen. Dat kost ook best wel wat moeite. Toch kan het je heel veel opluchting geven. Funda is de eerste stap richting een bezichtiging.

Voor de verkoop van ons appartement in Haarlem (90m2) ben ik zo’n 10 uur bezig geweest om alles op te ruimen. En dan heb ik het niet over laadje open, troep erin, laadje dicht. Ik heb echt álles opgeruimd. Tot aan de kelderkast en kledingkast aan toe. Ik heb 7 dozen ingepakt en 5 vuilniszakken met kleding weggegooid. Daar zaten helaas ook dingen bij die ik nu nog weleens mis, maar ja.

De berging stond he-le-maal vol, maar de spullen waren wel weg uit het huis.

 

 

Voorkom dat je de vraagprijs moet verlagen

Hoe slimmer je het meteen aanpakt, hoe beter. Een huis in de verkoop hebben, is best wel spannend. Zien mensen de mogelijkheden van het huis wel? Misschien heb je haast om het te verkopen, omdat je bijvoorbeeld al een ander huis gekocht hebt, of heb je genoeg spaargeld om een eventuele prijsverlaging op te vangen en vind je die paar duizend euro niet zo erg. Nou, ik kan je vertellen dat je van een verlaging van €20.000,- héél veel leuke dingen kunt doen! Als je dat geld dan toch weggeeft, geef het dan maar aan mij! 😊

 

 

Verkoopstyling loont!

Misschien heb je de term weleens voorbij horen komen, verkoopstyling. Het aantrekkelijker maken van een huis wat in de verkoop staat. Het klinkt alsof het duur en veel werk is, maar een prijsverlaging zal áltijd duurder zijn! Een verkoopstylist geeft tips wat je kunt doen om je huis aantrekkelijker te maken. Dat kan zijn het verven van een muurtje, of het opruimen van spullen. Het is lang niet altijd zo dat een inrichting neutraal gemaakt wordt, met alleen beige- en bruintinten, het kan ook enórm helpen om kleuren beter op elkaar af te stemmen. Samen met een stylist neem je door wat je wel en niet wilt en daar wordt het plan op gebaseerd.

Ons appartement in Haarlem was binnen 2 maanden verkocht.

 

 

6 tips voor de verkoop van je woning:

  • Zorg meteen al voor goede foto’s. Je woning krijgt geen 2e kans voor een eerste indruk;
  • Voorkom dat je je huis van Funda af haalt en weer terug laat zetten, zodat het als “nieuw” huis naar voren komt. Mensen die op zoek zijn naar een huis in een bepaalde buurt of plaats, hebben dat meteen door en zullen je huis weer overslaan en de eventuele nieuwe foto’s niet eens zien;
  • Let ook op de omschrijving die de makelaar bij je woning zet, wees kritisch op spelfouten en de manier waarop het verhaal geschreven is;
  • Check regelmatig de statistieken van Funda;
  • Vraag hulp aan een verkoopstylist als je er niet uitkomt, een prijsverlaging is áltijd duurder!;
  • Maak van je vraagprijs een rond bedrag, bijvoorbeeld €200.000,-, zodat je woning voorbij komt in de prijsklasse €150.000,- tot €200.000,- , maar ook bij €200.000,- tot €250.000,-.

Ik hoop dat je met deze tips verder aan de slag kunt en dat je huis snel verkocht is!

Zie je erg op tegen de verhuizing? Kijk dan eens of Het Supertoffe(l) Verhuiswerkboek iets voor je zou kunnen zijn! In het Supertoffe(l) Verhuiswerkboek (zowel op papier als digitaal verkrijgbaar) staan bruikbare tips voor het organiseren van je verhuizing, maar de bijlagen zijn helemaal aan te passen naar je eigen situatie. Je bepaalt zelf welke tabel of welk schema je gaat gebruiken en op welke manier.