Auteursrecht – better safe than sorry

Auteursrecht – better safe than sorry

Dit keer geen blog met tips, maar meer een verduidelijking van een belangrijke keuze die ik heb moeten maken. Ik plaats namelijk geen foto’s van moodboards en adviescollages online vanwege het auteursrecht wat erop rust. (tenzij ik álle bronnen heb kunnen achterhalen.)

copyright

“Better safe than sorry”

Uiteraard wil ik wel graag voorbeeldfoto’s laten zien van mijn moodboards en projecten, zodat je weet wat je kunt verwachten. Als je dit formulier invult, stuur ik je graag wat voorbeelden toe.

“Boeiûh!”, zul je misschien denken…

Wat me opvalt, is dat veel mensen wel wéten dat het niet mag, maar dat ze het risico willen nemen. Waardoor het voor míjn websitebezoekers lijkt alsof ik geen opdrachten heb gedaan, omdat ik geen foto’s heb gedeeld. Snap je het nog? De enige foto’s die ik zou kunnen delen, zijn van uitgevoerde projecten (dus niet de adviezen zelf), maar ja, daarvoor ben ik weer afhankelijk van mijn klant(en). Zeker in geval van nieuwbouw kan het zomaar 1,5 tot 2 jaar duren voordat een woning helemaal klaar is, volgens het gemaakte plan. (Kijk maar naar mijn eigen huis) Laatst zag ik als bronvermelding: “Pinterest” staan. Pinterest is nóóit de bron van een foto. Pinterest is een soort digitaal prikbord waar je plaatjes kunt verzamelen van dingen die je op andere websites gevonden hebt. Vaak is de originele bron van de foto niet eens meer te achterhalen en dat betekent dus dat de foto niet gebruikt mag worden.

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een claim krijgt en ik kan mijn geld voor héél veel andere dingen gebruiken. Zo wil ik mijn ladycave nog inrichten, maar daarover binnenkort meer. 🙂

Charlotte’s Law

Charlotte Meindersma van Charlottes Law heeft er een artikel over geschreven. Als juriste kan zij natuurlijk veel beter uitleggen hoe het zit, daarom verwijs ik graag naar haar website voor meer achtergrondinformatie en een duidelijke verklaring waarom ik geen foto’s van anderen gebruik.  

Ben je zelf stylist of op een andere manier bezig met foto’s van anderen? Denk daar dan nog eens een keer extra over na. De website van Charlotte is erg nuttig, het is de moeite waard om je er eens in te verdiepen.

Hoe denk jij over het naleven van de wet op het gebied van auteursrecht?

Neem je risico(‘s) en vind je dat prima? of voorkom je, net als ik, liever een hoge boete?

No Comments

Post a Comment