Ga je op zoek naar een nieuwe bank?

Ga je op zoek naar een nieuwe bank?

Een bank is een van de belangrijkste items in je interieur, maar met alleen kiezen welke het moet worden, ben je er nog niet. Er zijn meer dingen om rekening mee te houden, ik kan me voorstellen dat je het af en toe even niet meer weet. Daarbij is het een kostbare aanschaf en bedoeld voor langere tijd.

Ik hoop dat dit stappenplan je op weg kan helpen om de voor jou beste keuzes te maken en -nog belangrijker- alle keuzes goed te overwegen.

Stap 1 – Aantal zitplaatsen

Hoe gezellig het ook is dat er af en toe visite komt, dat is niet dagelijks. Stem het aantal vaste zitplaatsen af op hetgeen je écht nodig hebt.

Stap 2 – Indeling woonkamer

Wat wordt de indeling van je (nieuwe) woonkamer? Waar moet de bank komen te staan?
Houd hierbij ook rekening met de looproute. Waar kom je de kamer binnen? Hoe loop je naar de andere deur (bv. de deur naar boven)?
Teken de plattegrond van je woonkamer op schaal 1:50 en teken daar de meubels in. Houd rekening met de loopruimte die je nodig hebt en bepaal dan hoe groot de bank mag zijn.
Wil je een lamp naast de bank neerzetten? Houd daar bij het maken van de indeling dan ook al rekening mee. Een staande lamp neemt zo 1×1 meter in beslag.

Vergeet ook niet om de afstand tot de tv ruim te rekenen. Een grote tv vraagt om een grote kijkafstand.

Stap 3 – Indeling zithoek

Wil je een gewone bank, een hoekbank, een bank met een aparte hocker, of eentje met 1 of meerdere stoelen?

Komt er een vloerkleed? Plaats dan minimaal de voorpoten van alle meubels op het kleed.

Afhankelijk van de lengte van de muur, de looproute en wat je nodig hebt, kies je hoe de zithoek samengesteld kan gaan worden.
Een hoekbank klinkt heel cozy en verleidelijk, maar meestal raad ik dat af.

Bepaal ook voor jezelf of je wilt hangen voor de tv, of liever wat rechtop zit.

Ga je verhuizen naar een nieuw huis?

Neem dan eerst je oude bank mee (als die past, tenminste).
Door jezelf te laten wennen aan je nieuwe huis, ga je beter door krijgen wat je favoriete looproute is en wat het ideale formaat is van je nieuwe bank.

Stap 4 – Met of zonder pootjes?

Wil je een bank met of zonder pootjes?

Het voordeel van een bank met pootjes, is dat de ruimte optisch groter lijkt, doordat de bank wat hoger staat en er licht onderdoor schijnt.

Stap 5 – Materiaal

Wat voor materiaal wil je voor de bank? Dat hangt mede af van je budget. Een leren bank is duurder dan een van stof.
Houd ook rekening met kinderen/huisdieren. Een bank van stof helpt in de akoestiek, een bank van leer heeft een wat stoerdere uitstraling en is makkelijker schoon te maken.
Maar alles heeft z’n voor- en nadelen. Laat je vooral goed adviseren.

Stap 6 – Kleur

Mijn advies is (meestal) om de bank in een neutrale kleur te nemen. Dit vooral omdat trends (en smaak) nogal eens veranderen en een bank over het algemeen heel lang meegaat. Een muur is makkelijk over te schilderen, een nieuwe bank kopen doe je (denk ik) niet ieder jaar.

Wil je toch liever een fancy kleur voor je bank? Breng die kleur dan meerdere keren terug in je interieur. Dan creëer je meer verbinding.

Stap 7 – Slaap er een nachtje over

Heb je uiteindelijk een bank op het oog?
Slaap er een nachtje over (of 2), ga nog eens terug naar de winkel, ga ook eens kijken in een ándere winkel en probeer je voor te stellen hoe de bank zou staan in je nieuwe interieur. Past het wel echt?
Laat je niet verleiden door aanbiedingen of door verkopers die je korting geven als je direct beslist. Je bepaalt zélf wanneer je er klaar voor bent om zo’n grote aankoop te doen.

Vragen? Neem contact met me op!

Weet je na het lezen van dit blog nog steeds niet waar je moet beginnen? Geen paniek! Ik help je graag!

Neem gerust contact met me op, dan bespreken we hoe ik je kan helpen.

Met een Brainstormsessie van 1 á 2 uur kunnen we een heel eind komen.

Bel 06-20010863 of mail me via het contactformulier.