7 tips voor het kiezen van de juiste kleur

7 tips voor het kiezen van de juiste kleur

Ik weet dat ik me nu heel kwetsbaar opstel, maar dat durf ik wel aan.

Mijn favoriete kleur is roze, al vanaf kind af aan. Ik ben en blijf tenslotte een meisje. Het is alsof dat deel van mij nooit opgegroeid is. Als ik wat nieuws koop, kijk ik of er niet ook een roze variant van is. Onlangs heb ik nieuwe tuinhandschoenen gekocht, roze. Mijn nieuwe elektrische tandenborstel: roze. Ook mijn eigen ladycave is roze. Ik word gewoon blij van die kleur. (Ook van okergeel trouwens, maar dat is weer een ander verhaal.)   Toch betekent een favoriete kleur, niet automatisch dat dat ook de juiste kleur is voor in je huis. Rood kan práchtig zijn, maar als je in een kleine studio woont van 20m2, dan is rood wel echt een schreeuwende kleur. Zeker voor op de muur.
Mijn eerste flat kreeg ik toen ik in 2006 terug kwam uit Amerika. Ik had een fantastisch au-pair jaar achter de rug en wilde niet meer thuis gaan wonen. Mijn moeder en haar vriend zijn voor me gaan shoppen en hebben geklust. Bij thuiskomst zag ik pas hoe klein het flatje écht was en dat de gekozen kleur niet zo’n hele slimme keus was. De ruimte leek een heel stuk kleiner dan hij al was. Flexa noemde de kleur destijds “blij”. De eerste dag was ik inderdaad nog best blij, maar dat werd daarna heel snel minder. Niet alleen door de kleur overigens. Uiteindelijk heb ik 6 maanden in het kleine flatje gewoond, daarna kon ik doorschuiven binnen hetzelfde complex.
In aanvulling op mijn eigen verhaal, geef ik graag een paar tips om de keuze voor een kleur makkelijker te maken (of in ieder geval beter te overwegen).

7 tips om je op weg te helpen bij het kiezen van een muurkleur

1. Maak, voordat je de kleuren gaat kiezen, eerst een plattegrond op schaal en teken daar de indeling in.
Een gemiddelde woonkamer past makkelijk op een A4-tje. Gebruik schaal 1:50. (1 centimeter op papier = in werkelijkheid 50cm)
2. Bepaal de functie(s) van de ruimte. Wat doe je in de ruimte? Eten, zitten, werken, spelen, slapen? Gaat het om een werkruimte, houd dan ook rekening met wat voor werk je doet.
3. Wat wil je met de kleur bereiken? Wil je ergens tot rust kunnen komen? Kies dan eerder voor vergrijsde tinten. Die geven sfeer, maar schreeuwen niet. Vergrijsd houdt in dat er meer zwart in zit dan kleur.
4. Kies de kleur voor je muur niet vanaf een kleurstaal in een winkel en al helemaal niet vanaf een computerscherm. Neem verschillende kleurstalen mee naar huis en houd ze op verschillende tijdstippen tegen de muur.
5. Kies niet meer dan 3 verschillende kleuren, maar werk met een rustige basiskleur en breng met accessoires kleuraccenten aan.
6. Wat voor kleuren vind je mooi, heb je meubels die mee verhuizen? Houd dan ook rekening met de kleuren van de meubels.
7. Laat kleuren die “springen” vaker terugkomen. Dan wordt dat effect minder. Sinds ik in de Achterhoek woon, ben ik de kleur groen veel meer gaan waarderen, terwijl ik het in ons appartement in Haarlem juist vreselijk vond. Dat had alles te maken met de bruine muur, want groen is eigenlijk juist een kleur die heel makkelijk te combineren. Bovendien straalt groen een bepaalde rust uit. Als je het op de juiste manier gebruikt tenminste. Limegroen is veel meer aanwezig dan bijvoorbeeld de vergrijsde tint die we in ons nieuwe huis in de keuken hebben toegepast. Toch kan limegroen best wel heel mooi zijn, als het maar gecombineerd wordt, bijvoorbeeld met andere groene tinten. Heb je maar 1 (lime)groen item in huis? Dan zal je aandacht altijd daar naartoe worden getrokken. Heb je meer groene accessoires, dan sluit het allemaal veel beter op elkaar aan en oogt het geheel rustiger.
Kleurenpalet | Woonkamer | Keuken | Interieuradvies
Het kleurenpalet van onze nieuwe woonkamer en keuken.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een kleurenpalet voor je nieuwe huis?

Maak dan een afspraak voor een gratis kort kleuradvies (30 min.) via Skype.

Deze afspraak is bedoeld om kennis te maken en je wensen door te nemen.

Maak een afspraak
30 minuten kleuradvies
Click to Schedule an Appointment